2008. szept. 9.

Napi bölcsesség



Ma ittam a Bambiban is finom tejeset, pöttyös bögréből. Kár, hogy a gyomrom már nem emlékszik arra, hogy régebben napi hatnak is fittyet hányt. (Aki megfejti, honnan jön és mit jelent a fittyet hányni, meghívom egy finom tejesre.)

4 megjegyzés:

Gatchan írta...

Mindenre kiterjedo nyomozasom eredmenye: :D :D :D

Fittyet hány neki

A fitty szó olyan hangfestő szó, amelyet mai nyelvünkben már nem nagyon alkalmaznak.
Mit is jelent maga a szó? Mi köze a fittynek a füttyhöz?

Magyarázat: fittyet vetni a középső, vagy mutatóujjhoz szorított hüvelyujjal kell úgy, hogy az csattanó hangot adjon. A régi szótárak is „ujjal való pattantásnak” értelmezik a fittyet, amit füttynek is neveztek. Ennek azonban semmi köze nincsen ahhoz a füttyhöz, melyet összecsücsörített szájjal tudunk hallatni.
Fittyentettek akkor is, ha azt akarták kifejezni, hogy valami semmit sem ér, valakit, vagy valamit semmire sem becsülnek. Ma is szoktuk mondani „ennyit sem ér” s közben ujjmozdulattal „fittyet” mutatunk.
Kevésbé udvarias és nálunk őszintébb elődeink a szemébe is megmondták véleményüket annak, akit megvetettek, sőt nyomatékosításul ujjukkal még pattintottak is. Ezt úgy mondták: fittyet vet, fittyet hány valakinek az orra alá. Később a mozdulat már el is maradt, de így is azt jelentette, nem törődik vele, rá sem hederít.
Jelentése ma is arra irányul, hogy valaki nem törődik valakivel, vagy valamivel, semmibe sem veszi az illetőt, vagy a dolgot.



Felhasznált irodalom
O. Nagy Gábor: Mi fán terem?

forras: http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/kozossegi_informaciok_tara/jeles_napok/?article_hid=20685

sajnos nehez lesz behajtanom ezt a tejest... :)

sugarcandy írta...

Köszönöm! Hát majd amikor randizunk Londonban, viszem papírpohárban ;). Ok?

Gatchan írta...

most nem azert, de nem pottyos bogrerol volt szo? :)

sugarcandy írta...

Igenis, pöttyös bögre, pardon.