2009. jan. 27.

8-as ikrek

Reggeli hír: nyolcas ikreket szült egy amerikai nő.

Aztamindenit!!! Micsoda bátorság kell ehhez. Arról ugyan nem írnak, hogy mesterséges megtermékenyülésről van-e szó, de valószínűnek tartom. Vajon mit szólhattak, amikor kiderült, hogy 7 gyermekük lesz (csak a szülésnél derült ki, hogy nyolc gyermeke lesz - képzeljük csak el, ahogy igen kicsi helyen összepréselődve vannak, a boltban is nehezen veszik észre, hogy 7 vagy 8 kifli van a zacskóban, kissé morbid hasonlat, de a helyzet mégis valami ilyesmi lehet)? Biztosan óriási volt az öröm. A helyükben én is nagyon örülnék, viszont végtelen aggodalom is megszállna, "csak" a kihordás is csupa előre nem látható veszély. És micsoda nehéz döntés lenne csak egyet, kettő, hármat, akárhánnyal kevesebbet megtartani.
Arról sem szólnak túl sokat, hogyan zajlott a szülés. Biztos az sem volt egyszerű. És ezután sem lesz egyetlen perc sem. Mert vajon hogy zajlik majd egy etetés? Ráadásul szoptatni is akarja mindet. Minden tiszteletem. És hogy zajlik majd egy nap? Vajon az első pár hónapban fog 5 percnél többet aludni az anyuka? És mennyi segítség kell 8 ici-pici baba ellátásához? És a felneveléséhez? És mekkora ház? És mennyi türelem? És hány cumisüveg? És mennyi ruha? Persze biztos van egy csomó támogatás ilyenkor innen-onnan.

Egyszer láttam az egyik csatornán(vagy valamelyik ilyen csatornán) hasonló esetről műsort. Ott az első 6 gyerek volt iker, meg a következő 3 és épp jöttek még - vagy valami egész hasonló. Odaköltöztek a nagyszülők, egy gigantikus házban éltek, több mosógépük volt, 3-4-en etettek egyszerre... Teljesen hihetetlen volt az egész.

Hát szurkolok nekik. Biztos mesébe illő az egész a nehézségeivel együtt.



Régebben ikrekre vágytam, meg arra, hogy grafológus leszek és majd kutatom őket, mert olyan rejtélyesnek tűnt a világuk és annyira érdekelt. Most azt látom, egyetlen gyermek világa is kész rejtély, sokáig megfejthetetlen. És menni kell vacsorázni, így megmenekültem valami okos konklúzió idebiggyesztésétől.

3 megjegyzés:

Natasha Rostova írta...

Az olyan nagy örömben nem lennék annyira biztos. Persze hatalmas öröm(ök) a gyerek(ek), de nagyon kicsi súllyal (800-1200 g között) és 9 héttel korábban születtek. Az elég korai, bár hál istennek állítólag egészségesek az ilyen korai szülés miatt jelentkezhet egy sereg szervi meg tanulási probléma is.
De nem akarok ünneprontó lenni. Biztos minden nagyon szép és jó lesz.

sugarcandy írta...

Az ikrek általában korábban születnek (gondolom, mert nincs elég hely rendesen megnőni), így ez benne lehetett a pakliban - na ettől még biztos durva. Igen, írják is, hogy inkubátorban vannak még hat hétig. Már az is felér egy csodával, hogy mind megszülettek. Hát remélem, minden a lehető legnagyobb rendben lesz a kis pirinyókkal... Ja igen, tanulási probléma: ekkora családban mindig segít valaki :)

Unknown írta...

A szülés maga nem volt olyan bonyolult (a körülmények azok voltak), mert császárral születtek, pontosan öt perc alatt kinn voltak mindahányan.

Segítség is akad majd, hiszen a nőnek van már hat gyereke. Egyébként tuti, hogy már ott nyüzsög egy rakás önkéntes, és ha jól tudom, az exkluzív sztorit maga a nagy Oprah Winfrey akarja megszerezni, 2 millió dollárért.

A sztori egyébként tényleg nem gyenge, az anya elvált, a szüleivel él (meg most már 14 gyerekkel), és már most elég nagy vita van abból, hogy hogyan kerülhetett sor egy egyedülálló, hatgyermekes nő mesterséges megtermékenyítésére. A saját anyja szerint az elméje nem ép, úgymond "gyerekfüggésben" szenved.